//
ביטול פטנט מבטל את משמעותו רטרואקטיבית, כאילו לא הוגשה בקשת פטנט מלכתחילה. לעניין זה השלכות במישורים שונים. דוגמא לכך הינה אדם או חברה שקיבלו בעבר רשיון שימוש מבעל הפטנט הרשום ועקב ביטולו מתברר כי לרשיון זה לא היה תוקף מלכתחילה. במצב זה תתכן שרשרת תביעות של צדדים שלישיים את בעל הרשיון, ושל בעל הרשיון את מי שהיה רשום כבעל פטנט. דוגמא נוספת הינה מקרים שהפטנט נאכף בעבר כנגד צד שלישי ובכך נמנעה ממנו פעילות עסקית ממנה יכול היה להרוויח, ואולי אף שילם דמי הפרה בעבר.
קרא עודיריב קדם, עו"ד ונוטריון, בעל תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, בעל ותק של יותר מ- 20 שנה בייעוץ ובליווי משפטי של חברות היי-טק, סטארט-אפים ועסקים בינלאומיים, fמנטור באקסלרטורים כגון של מיקרוסופט ושל AppleSeeds, כיועץ משפטי להאקטונים רבים, ומי שהיה הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים.
בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-
Enquantum (cybersecurity software), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), Café-Café (chain of coffee shops), ISM (safes technology), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), BAE Systems Rokar (weapons developement), Abloy (locks & door-cylinders), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).
הסמכות של רשם הפטנטים לבטל פטנט הינה עפ"י בקשת בעל הפטנט עצמו ללא נימוקים (סעיפים 73 ו- 73א לחוק) אך בכפוף להתנגדות אפשרית של צד מעוניין (כגון מי שקיבל רשיון שימוש בפטנט), או עפ"י בקשת אדם מעוניין בכך (שאינו בעל הפטנט) בגין אותן עילות שניתן היה למנוע את רישום הפטנט מלכתחילה עקב התנגדות שהוגשה לפני רישומו (סעיף 73ב – 75 לחוק הפטנטים), כלומר –
(1) קיימת סיבה שלפיה היה הרשם מוסמך לסרב לקיבול בקשת הפטנט (כלומר – אין חידוש, התקדמות אמצאתית וכיוב');
(2) האמצאה אינה כשירת-פטנט לפי סעיף 4(2) לחוק (כלומר- פרסום קודם);
(3) המתנגד, ולא המבקש, הוא בעל האמצאה.
גם לבית משפט יש סמכות להורות על ביטול פטנט. זאת במקרה שבו בעל הפטנט הרשום מנהל בפני בית המשפט תביעה על הפרת הפטנט, והמפר מתגונן עפ"י סעיף 182(א) לחוק הפטנטים בעילה שעל פיה ניתן היה להתנגד לפטנט. אם טענת ההגנה תתקבל, יבוטל הפטנט בצו בית המשפט.
ההבדל בין התנגדות של צד שלישי לפטנט לפני רישומו לבין בקשת אותו צד שלישי את ביטול הפטנט לאחר רישומו, הוא בנטל ההוכחה: כאשר מדובר בהליך התנגדות לפני רישום הפטנט נטל ההוכחה כי האמצאה ראויה לרישום כפטנט הינו על מבקש הפטנט, בעוד שבבקשת ביטול הפטנט נטל ההוכחה הוא על מבקש הביטול. בכל מקרה העילות המהותיות זהות , וגם התוצאה זהה – רואים את הפטנט כאילו לא ניתן מלכתחילה.
ביטול פטנט נבדל ממחיקת פטנט אותה יכול לבקש בעל הפטנט ותוקפה ממועד הבקשה ואילך, בעוד שהביטול של הפטנט הוא כאילו לא הוגש מלכתחילה.