תנאי שימוש באפליקציה | עו"ד יריב קדם - הייטק, סטארטאפ וקניין רוחני //

אייקון, פיתוח אפליקציות וסטארטאפיםתנאי שימוש לאפליקציה

תנאי שימוש ומדיניות פרטיות לאפליקציות

בזכות המומחיות והנסיון שלנו עם עשרות אפליקציות בשנה, תוכל להגן על עצמך מפני תביעות משתמשים, וכן לעמוד בדרישות של חנויות האפליקציות ובהוראות החוק בכל מה שקשור להגנת פרטיות המשתמשים, וזאת באמצעות שני מסמכים: תנאי שימוש (תקנון) ומדיניות פרטיות.  צור קשר עכשיו לפגישת ייעוץ.

מה הסיכון בתנאי שימוש לא מדויקים? 

מנסיוננו הסיכון הוא משולש:

  1. תביעות של משתמשים באפליקציה כנגדך (כגון מקבלי שירות או ספקי שירות למשתמשים אחרים, או שניהם). כדי למזער את הסיכון עליך לכלול הוראות פטור חוזיות שפוטרות אותך מאחריות. לדוגמא, שאתה לא אחראי על מערכת היחסים בין צד שלישי (מוכר, סולק כרטיסי אשראי, וכו') למשתמש/רוכש באפליקציה.
  2. הסיכון של חנויות האפליקציה (Google, Apple) כלפי המשתמשים כמי שמספקים את השרתים והמרחב הוירטואלי שבו נמצאת האפליקציה. הוראות הפטור שלך צריכות להיות כאלו שלא מעמיסות את האחריות על החנויות.
  3. הוראות חוק שבאות לטובת המשתמשים כגון חוק הגנת הצרכן, חוק הגנת הפרטיות, חוקי המיסים ועוד. אי עמידה בהם היא עבירה על הוראות החוק.

מה הסיכון במסמך מדיניות פרטיות לא מדויק? 

הוראות שעוסקות בפרטיות צריכות להכלל במסמך נפרד המכונה "מדיניות הפרטיות" וזאת מהסיבה שהסכמה לפגיעה בפרטיות המשתמש (בין ע"י הזנת מידע על ידו, או איסוף מידע עליו) חייבת להיות "מדעת" וכן משום שחייבות להיות שקיפות עפ"י חוק לאבטחת המידע של המשתמשים.

מסמך מדיניות פרטיות שאינו מופרד מהוראות תנאי השימוש, או שאינו עומד בהוראות חוק הגנת הפרטיות ותקנותיו, או שלא מאושר באופן נכון באפליקציה, הוא גם עבירה על חוק זה וגם חושף אותך לתביעות ולקנסות משמעותיים.

על מנת להעזר בנסיון העשיר שלנו ולנסח תנאי שימוש ומדיניות פרטיות באופן מקצועי צור עמנו קשר עכשיו.

קרא עוד
איך להקים סטארט אפ
יריב קדם, עו

יריב קדם, עו"ד ונוטריון, בעל תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, בעל ותק של יותר מ- 20 שנה בייעוץ ובליווי משפטי של חברות היי-טק, סטארט-אפים ועסקים בינלאומיים, fמנטור באקסלרטורים כגון של מיקרוסופט ושל AppleSeeds, כיועץ משפטי להאקטונים רבים, ומי שהיה הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים.

בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-

Enquantum (cybersecurity software), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), Café-Café (chain of coffee shops), ISM (safes technology), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), BAE Systems Rokar (weapons developement), Abloy (locks & door-cylinders), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).

קרא עוד >>


  • מעל 20 שנות ליווי סטראט-אפים וחברות הייטק
  • הקמת סטארטאפים מוגנים משלב הרעיון
  • הגנה בינ"ל, מפת דרכים חכמה, צוות מנטורים בכיר
  • תכנית פיננסית, תכנית גיוס משקיעים

מה הם תנאי השימוש באפליקציה?

המסע בדרך להשקתה של אפליקציה או תוכנה חדשה מורכב משלל צעדים, המקדמים אותך כיזם אל היעד הנכסף. צעד אחד נוגע לפיתוח, צעד אחר לשיווק, צעד נוסף לזכויות היוצרים וכך הלאה למימוש הסטארטאפ. בין כל אלו מסתתרת אבן דרך שלא כל היזמים מייחסים לה את החשיבות הראויה.

זו אבן הדרך שמאפשרת ליזם לכסות את החשיפה המשפטית כלפי המשתמשים באפליקציה באמצעות תנאי שימוש וכן מסמך מדיניות הפרטיות באפליקציה. אלו מסמכים בעלי חשיבות רבה, חוזית ורגולטורית, וניסוח נכון וחוקי שלהם יכול לשמש מעין תעודת ביטוח וגם לחסוך כסף ואינספור כאבי ראש.

רבים מהיזמים טועים לחשוב שכאשר הם מעמידים את האפליקציה עם תנאי שימוש לא מקצועיים לשימוש המשתמשים בה, הם יצאו ידי חובתם עפ"י דרישת חנויות האפליקציות אפסטור (Appstore) או גוגל פליי (Google Play).

בפועל לא כך הדבר. למעשה, כבעלי האפליקציה אתם מציעים למשתמשים בה רישיון שימוש לכל דבר ועניין, אולם כאשר התנאים לשימוש בה לא כתובים, או לא כתובים באופן מלא הפוטר אתכם מאחריות שאתם לא צריכים לשאת בה, המשתמשים יכולים להפיל עליכם אחריות שלא פיללתם למעשים שלא ביצעתם.

הם אף יכולים לבוא אליכם בטענות ודרישות שונות ומשונות על שירות כזה או אחר לו ציפו באמצעות האפליקציה לקבל מצדדים שלישיים, ושאינכם מסוגלים לספק כי זה באחריות אותם צדדים שלישיים. כתוצאה מכך אתם עלולים להיקלע לסיטואציה בלתי אפשרית משפטית, עסקית וכלכלית.

תנאי השימוש באפליקציה מאפשרים לכם לבצע בה פעולות במסגרת כללים שאתם קובעים כיוצריה, וכמי שמספקים את ה"פלטפורמה" לפעילות המבוצעת באמצעותה.

לפיכך, עליכם להגדיר בצורה ברורה ומובנת את "כללי המשחק", להבהיר מה מותר ומה אסור למשתמש לעשות במסגרת רישיון זה, איזו אחריות וחובות חלות עליו ומה מצופה ממנו, ומה עליו לקחת בחשבון כשהוא מחליט להשתמש באפליקציה. בכלל זה:

מה השירות שמסופק דרך האפליקציה? איזו אחריות ניתנת עליו? על ידי מי? האם יש מגבלת גיל לשימוש בה? האם יש ספק שירותים באמצעות האפליקציה שצריך להסדיר רשיון כלשהו (רשיון עסק, רשיון נהיגה, רשיון מקצועי כלשהו וכו), האם המשתמש יכול לשנות את הדרך שבה האפליקציה עובדת? האם הוא יוכל להירשם לאפליקציה בעזרת נתונים בדויים? האם אתם, בתור היזמים, יכולים להבטיח שהאפליקציה תעבוד בכל שלב? מה הם תנאי הפרטיות שלכם- בכלל זה האם אתם מתכוונים לשמור את פרטיו של המשתמש או למסור אותם לצדדים שלישיים?

כל אלו שאלות שהתשובה עליהן אמורה להופיע במסמך תנאי השימוש, הכולל פעמים רבים גם מדיניות פרטיות. אם לא כך הדבר, הרי שאתם נותרים חשופים. ויש לכך משמעות אחת: המשתמשים יכולים לתבוע אתכם.

החקיקה לגבי מדיניות הפרטיות באפליקציה

פרטיות המשתמשים באפליקציה בישראל כפופה לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א – 1981, מכוחה מוגדר, בין היתר מה היא פרטיות, מה הוא מידע אישי, כיצד מאובטח מידע זה כחוק בישראל, וכיוב'. לפיכך, על היזם לבדוק האם יש היבטים של פרטיות שהאפליקציה שלו עלולה להפר. אם ישנם כאלו ניתן להתגבר על כך כך באמצעות קבלת הסכמת המשתמש.

הפסיקה קבעה כי על ההסכמה להיות מדעת. כלומר על המשתמש לדעת על איזה היבט פרטיות הוא ויתר. כך, מסמך מדיניות הפרטיות מגדיר את האופן שבו היזם שומר על הפרטיות של המשתמשים השונים באפליקציה, ועל אלו היבטים של פרטיות, אם בכלל, על האם הוא נדרש לוותר על היבטים מסויימים של פרטיות שמקנה לו החוק. ככל שהאפליקציה פונה גם לחו"ל, עךיה לעמוד גם בקריטריונים של מדינות אחרות, כגון כללי ה- GDPR החלים גם על אפליקציות ישראליות כלפי אזרחים באירופה.

"כללי המשחק" בתנאי שימוש ומדיניות פרטיות

ההבנה בדבר החשיבות שבניסוח תנאי שימוש לאפליקציה היא כמובן רק השלב הראשון בתהליך. השלב השני והחשוב באמת הוא שלב ניסוח התנאים עצמם, ואלו גם צריכים להתאים למדיניות של Apple או Google לגבי תנאי שימוש. כאן חשוב להבהיר: תנאים אלו משתנים מאפליקציה לאפליקציה. לא מומלץ להעתיק תנאי שימוש מאפליקציה אחת לאחרת, גם אם היא פועלת בצורה דומה או מגיעה מאותו תחום, כדי שלא יוותרו 'חורים' או 'פרצות' שיהוו בעתיד עילה לתביעה.

גם פרוצדורלית יש כלל משחק חשובים כגון  שתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות יהוו חלק בלתי נפרד מהאפליקציה ותתאפשר גישה לעיון בהם לפני תחילת השימוש, וגם בכל עת במהלך השימוש. הדרכים המקובלות הן הצגתם בחלון גלילה המאפשר למשתמש לעיין בהם, ולחילופין לינק לעמוד הכולל אותם. בכל מקרה יש אפשרות םגשת לעיין בהם בכל שלב.

יש להבטיח שהמשתמש יאשר אקטיבית את התנאים לפני תחילת השימוש. הדרך המקובלת היא באמצעות ריבוע ריק שעל המשתמש לסמן ליד מילים כמו "קראתי את תנאי השימוש ואני מסכים לתוכנם", וריבוע נוסף, נפרד, "קראתי את מדיניות הפרטיות ואני מסכים לתוכנה".

אם בתנאי השימוש או מדיניות הפרטיות קיים תנאי הדורש חובת עשה ביצועית מהמשתמש, או ויתור קונקרטי על פרטיות, יש להדגיש זאת ולקבל לכך הסכמה נוספת, בנפרד.

עורך דין למדיניות פרטיות ותנאי שימוש

לכן, מומלץ מאוד שלא לוותר על שירותיו של עו"ד העוסק בניסוח תנאי שימוש ומדיניות פרטיות ועם ידע נסיון מצטבר רב בנושא. יחד תוכלו לגבש מסמכים אלו ספציפית לאפליקציה שלכם.

מן התקשורת

ראיון של עו"ד קדם ב"שש כלכלי" על אפליקציית פפר של בנק לאומי

מפת הדרכים להקמת סטארט-אפ משלב הרעיון

ראיון ברדיו תל אביב עם ענבר שנהב – פורמט זכויות יוצרים לאפליקציה

שימוש לא חוקי בתמונה ברשתות חברתיות – 'פרקליטים עד הבית', רשת.

איך רובוטים שואבים את הפרטיות שלכם? 'שבע אקטואלי', כאן.

איך מקימים סטארט-אפ לאפליקציה? ראיון ברדיו תל אביב

צור קשר