עיקול קניין רוחני - עו''ד הייטק יריב קדם //

עיקול קניין רוחני

קניין רוחני הוא מושג המתאר זכויות בנכסים לא מוחשיים שהם פרי יצירתו של אדם מסוים, לדוגמה יצירות, עיצובים, מוניטין, סימני מסחר, פטנטים ועוד. ראוי לציין כי לא כל הנכסים הלא מוחשיים שייכים לאדם מסוים, ורוב הרעיונות והתגליות, כמו גם מידע, לא שייך לאיש וכל אחד יכול לעשות בהם שימוש. כדי להגן על זכויות הקניין הרוחני המחוקק הישראלי חוקק את דיני הקניין הרוחני, ומטרת החוק היא לתמרץ יצירה, מחקר ועוד, תוך שמירה על האינטרסים של היוצר או הממציא, ואיזון עם אינטרסים משפטיים, כלכליים וחברתיים מגוונים.

מה כלול בזכויות הקניין הרוחני?

זכויות הקניין הרוחני כוללות זכויות שונות כגון:

  • פטנטים –

    הגנה על פטנטים של מוצרים ותהליכים טכנולוגיים שונים.

  • זכויות יוצרים –

    הגנה על יצירות אומנותיות, ספרותיות, מוסיקליות וכו', ההגנה מעניקה שקט מפני תחרות לא הוגנת.

  • סימני מסחר –

    הגנה על דמויות, סימנים, צלילים או מילים המצביעים על מקור השירות או הטובין.

  • מדגמים –

    הגנה על עיצוב תעשייתי או עיצוב של מוצר.

חלק מזכויות הקניין הרוחני מחייבות רישום, ובמדינת ישראל ניתן לרשום את זכוכיות הקניין הרוחני על ידי רשות הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, בארצות אחרות ניתן לרשום זכויות יוצרים וזכויות נוספות. מדינת ישראל חתומה על אמנות בינלאומיות בנושא זכוכיות הקניין הרוחני.

מה זה עיקול קניין רוחני?

ישראל ידועה כמעצמת הייטק מובילה, ויש חברות רבות המגיעות למצב של חדלות פירעון, כאשר אין לחברה נכסים ממשיים שניתן באמצעותם לפרוע את החובות כלפי הנושים. יש לציין כי בתחילת שנות ה-2,000 התרחשה התפוצצות של בועת ההייטק בעולם, ואלפי חברות הייטק הגיעו למצב של חדלות פירעון. במסגרת הליכי פשיטת הרגל נגד חברות ההייטק התגלה לכונסי הנכסים ולנאמנים האחראים על פריעת חובות החברה כי אין נכסים ממשיים, ולמעשה עיקר נכסי החברות שהגיעו למצב של חדלות פירעון היו נכסים לא מוחשיים, לכן החל נוהל של הפעלת עיקול קניין רוחני.

בתי המשפט בחרו לתמוך בעיקול נכסי קניין רוחני ולאשר עיקול פטנטים מאחר וניתן יחסית בקלות להעריך את שווי הקניין הרוחני, למכור אותם ולכסות באמצעות התמורה את החובות המגיעים לנושים. בתי המשפט החליטו להגן על הנושים הרבים ולסייע להם, לכן השופטים קבעו כי נכסי הקניין הרוחני של החברות הם ברי עיקול מאחר ומדובר בנכסים בעלי ערך כלכלי.

עיקול קניין רוחני כדאי לבצע במסגרת הליכי ההוצאה לפועל, חשוב לבחור עורך דין קניין רוחני מקצועי ומנוסה על מנת לשכנע את בית המשפט לקבל פסק דין חלוט נגד החייב. זהו הליך משפטי יחסית מורכב המחייב ידע וניסיון, ובמסגרת הליכי הוצאה לפועל ניתן לעקל נכסים שונים. בסעיף 1 לחוק ההוצאה לפועל מגדיר מהו נכס, והחוק קובע שנכס כולל בחובו זכויות עתידיות, ולמעשה נכסי הקניין הרוחני כלולים תחת הגדרת נכסי מיטלטלין, לכן בעזרת עורך דין אפשר לפנות להוצאה לפועל ולהטיל עיקול על נכסי הקניין הרוחני השונים, למשל פטנט, זכויות יוצרים או סימן מסחרי של החייב.

הכתבה בשיתוף משרד עו"ד YLAW.


    לתאום פגישת ייעוץ שלח/י פרטיך






    יריב קדם, עו

    יריב קדם, עו"ד ונוטריון, בעל תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, בעל ותק של יותר מ- 20 שנה בייעוץ ובליווי משפטי של חברות היי-טק, סטארט-אפים ועסקים בינלאומיים, fמנטור באקסלרטורים כגון של מיקרוסופט ושל AppleSeeds, כיועץ משפטי להאקטונים רבים, ומי שהיה הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים.

    בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-

    Enquantum (cybersecurity software), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), Café-Café (chain of coffee shops), ISM (safes technology), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), BAE Systems Rokar (weapons developement), Abloy (locks & door-cylinders), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).

    קרא עוד >>


    • מעל 20 שנות ליווי סטראט-אפים וחברות הייטק
    • הקמת סטארטאפים מוגנים משלב הרעיון
    • הגנה בינ"ל, מפת דרכים חכמה, צוות מנטורים בכיר
    • תכנית פיננסית, תכנית גיוס משקיעים


    מן התקשורת

    ראיון של עו"ד קדם ב"שש כלכלי" על אפליקציית פפר של בנק לאומי

    מפת הדרכים להקמת סטארט-אפ משלב הרעיון

    ראיון ברדיו תל אביב עם ענבר שנהב – פורמט זכויות יוצרים לאפליקציה

    שימוש לא חוקי בתמונה ברשתות חברתיות – 'פרקליטים עד הבית', רשת.

    איך רובוטים שואבים את הפרטיות שלכם? 'שבע אקטואלי', כאן.

    איך מקימים סטארט-אפ לאפליקציה? ראיון ברדיו תל אביב

    צור קשר