//
זה קרה לפני 139 שנים בסך הכל. בל עשה את שלו וסוף סוף אפשר היה לדבר בשח – רחוק, מבלי להתראות פנים אל פנים.
מאז, עברו הרבה מים בירדן, הומצאה הרכבת התחתית ואפילו הקיטור.
היום, זה כבר אחרת וכולנו מדברים איתו, נוסעים איתו, נוהגים איתו, קונים איתו, חיים איתו – הטלפון הנייד, שהפך תוך זמן קצר לסמארטפון עמוס אפליקציות.
למי מאתנו שאינם זוכרים את המצאת הגלגל הראשון, סביר להניח שאפליקציות כאלו ואחרות
הפכו את החיים לחוויה אחרת לגמרי, וחלקן צרובות לנו עמוק בתוך התודעה, וכבר אי אפשר בלעדיהן.
קרא עודיריב קדם, עו"ד ונוטריון, בעל תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, בעל ותק של יותר מ- 20 שנה בייעוץ ובליווי משפטי של חברות היי-טק, סטארט-אפים ועסקים בינלאומיים, fמנטור באקסלרטורים כגון של מיקרוסופט ושל AppleSeeds, כיועץ משפטי להאקטונים רבים, ומי שהיה הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים.
בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-
Enquantum (cybersecurity software), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), Café-Café (chain of coffee shops), ISM (safes technology), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), BAE Systems Rokar (weapons developement), Abloy (locks & door-cylinders), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).
חשבת פעם להמציא אפליקציה?
היום, אפליקציות הן הכוח המניע של החיים המודרניים – מסייעות בשעת דחק, מקלות על הבירוקרטיה, מקצרות זמנים, מצילות חיים ועוד הרבה מעבר לכך.
אפליקציות הן למעשה המהפכה התעשייתית של המאה העשרים ואחת. זו כבר עובדה קיימת.
ולמהפכה זו כללי משחק משלה, ומי שלא משחק לפי הכללים נשאר מאחור.
רבים עשו זאת קודם לפנייך- הם הצליחו להגשים חלום ולהפוך אותו למציאות נושמת,
חיה , בועטת, כזו שכמעט אי אפשר בלעדיה.
אולם ישנם רבים שלא הצליחו לממש את המחשבה לידי מעשה מסיבות שונות, כגון היעדר כלים משפטיים, היעדר תקציב, סכסוך שותפים ועוד. מבינהם, אלו שלא שמרו מספיק על הרעיון, לא חשבו שרעיון ומחשבה זקוקים להגנה. אולם הגנה על הרעיון היא זו שמאפשרת הן שמירה על הזכויות המשפטיות של היזמים, והן שקט נפשי שהוא לא פחות חשוב כדי לאפשר ראש נקי וקשב ליתר אפיקי המיזם.
מה יכול לקרות לאפליקציה המצויה בשלב הרעיון, ההמצאה וה"עלייה לאוויר"?
א. האפליקציה פותחה ע"י חברת הפיתוח עימה שוחחנו על הרעיון, ומאוחר מדיי הבנו שזכויות הקניין הרוחני אינם שלנו …..
ב. מישהו חשב על הרעיון לפנינו, רק אין לנו מושג שאכן זה קרה, אנו חשופים לתביעה.
ג. מאן – דהוא שמע על הרעיון והחליט לאמץ אותו , לעצמו.
ד. עמית החליט לסייע בפיתוח ולגזור קופון באשר לזכויות היוצרים שאינן שלו.
ה. נערך שימוש בנגזרות הנובעות מן האפליקציה כגון: ביצוע שינויים ביצירה המוגנת.
ו. חל שימוש מסחרי באפליקציה ללא ידיעה/רשות .
ועוד הרבה…
כדי למנוע בזבוז זמן מיותר ובעיקר עוגמת נפש, אני מביא לפניכם מספר עצות.
אז איך כדאי להתחיל ?
א. בשלב ראשון חושבים על רעיון מדליק, מיוחד, כזה הבוער בעצמות והעשוי להביא
לידי שינוי משמעותי בתחום כלשהוא.
ב. השלב הבא יכיל ייעוץ משפטי ופיתוח תהליכי הגנה משפטיים – קניין רוחני, על מנת שאחרים לא יוכלו לאמץ אותו לעצמם, אף אחד מאיתנו לא מעוניין לאבד שליטה עליו, לא?
במסגרת זו האפליקציה תקבל הגנת זכויות יוצרים באמצעות פורמט זכויות יוצרים בינלאומי, ותבחן האפשרות גם להגנה של האפליקציה כפטנט אם היא אכן גם אמצאה טכנולוגית. בהמשך ייבחן אם על האפליקציה לקבל שם וסימן מסחרי שטרם נרשמו.
יודגש כי ניתן להגיש בקשה לרישום פטנט, באם האפליקציה המיועדת עונה על תנאים מסוימים לבקשה כגון חדשנות טכנולוגית, זאת בהתייעצות עם עורך דין אשר ילווה את התהליך כבר מתחילתו. אולם ניתן לומר שמיעוט האפליקציות הן המצאה טכנולוגית הניתנת להגנה כפטנט. מאידך על הרוב המכריע של האפליקציות ניתן גם ניתן להגן באמצעות פורמט זכויות יוצרים בינלאומי.
אכן, כל הדרכים מובילות לרומא, אבל רצוי להלך בבטחה בדרכים הנכונות לאור הסכנות שלצדן.
ג. השלב של שמירה על זכויות היוצרים באפליקציה, שהינן קניינו הרוחני של בעל הרעיון, חשוב הן כדי לגבות את הצד המשפטי למקריה העתקה, אך לא פחות חשוב מזה- כדי לאפשר שימוש מסחרי עתידי ביצירה על פי המותר בחוק. יודגש- משקיע עתידי ייבחן אם בידכם הגנת קניין רוחני, ואם זו לא תהיה בידכם, אולי תאבדו השקעה פוטנציאלית ממשקיע ששונא להשקיע ברעיונות שאולי יגנבו לו כי היזמים לא שמרו עליהם. וכמה רציניים תיראו בעיניו?
אמנם גיוס הון, שימוש מסחרי, הפרה משפטית – עלולים לצוץ מאוחר יותר, עם עליית האפליקציה לאוויר, אך חשוב לשמור על זכויות אלו מכל משמר, הן בשבילכם, והן בשביל אלו שיצטרפו לתהליך בהמשך- אחרת לא יהיה על מה להשגיח.
ד. אפליקצייה תיוולד לאוויר העולם ותוכל לגדול בשקט, אם מרגע הגיית הרעיון ועד
למימושו, ילווה מסעה בעורך דין הבקיא בכל ההיבטים החוקיים הנדרשים למען הגנתה.
אני כאן בשבילך, לליווי מקצועי, אמין ועתיר ניסיון.
אני מאמין שיחד נוכל לחלום ולהגשים עבורך את החלום, לעשות ולממש.