//
חיפוש פטנט נעשה למספר תכליות, שהנפוצה בהן היא הכנה להגשת בקשת פטנט.
סיבה נוספת היא הצורך לבדוק את החופש לפעול עם מוצר מסוים חרף פטנט רשום (FTO – Freedom to Operate).
קיימות תכליות נוספות כגון איתור פטנט למוצר נתון לצורך קבלת רישיון שימוש בפטנט, מעקב שוטף אחר פטנטים ובקשות פטנט בתחום מסוים ועוד.
1
לאפשרות ביצוע-עצמי חינם של חיפוש פטנטים לקראת רישום אמצאה שלך, לחץ "קרא עוד" להלן.
קרא עודיריב קדם, עו"ד ונוטריון, בעל תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, בעל ותק של יותר מ- 20 שנה בייעוץ ובליווי משפטי של חברות היי-טק, סטארט-אפים ועסקים בינלאומיים, fמנטור באקסלרטורים כגון של מיקרוסופט ושל AppleSeeds, כיועץ משפטי להאקטונים רבים, ומי שהיה הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים.
בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-
Enquantum (cybersecurity software), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), Café-Café (chain of coffee shops), ISM (safes technology), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), BAE Systems Rokar (weapons developement), Abloy (locks & door-cylinders), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).
באמצעות חיפוש פטנט ניתן לאתר פרטי מידע פורמליים של פטנטים ובקשות פטנט וכן לבצע ניתוח של תביעות-פטנטים של אותם פטנטים ובקשות פטנט שאותרו בחיפוש. תוצאות החיפוש ישתנו בהתאם למאגרי המידע בהם מבוצע החיפוש. כך למשל למנועי חיפוש מסוימים בתשלום יש גישה למאגרי מידע רבים בו זמנית, חלקם של פטנטים מתורגמים לאנגלית משפות המזרח הרחוק כמו סינית ויפנית.
1
חיפוש מקצועי ייעשה במספר שלבים שכוללים ניסוח "משפט החיפוש" שכולל את ה"מה", "האיך", ו"הערך המוסף". החיפוש נעשה במספר רב של מדינות, באמצעות תוכנות ייחודיות, חלקן בתשלום. את התוצאות שמתקבלות ממיינים בהתאם לחשיבות והרלבנטיות, ולעניין זה מפעילים שיקול דעת מקצועי. לאחר מכן בוחנים את "התביעה הראשונה", תאור האמצאה והשרטוטים של הבקשות והפטנטים החשובים ביותר, כדי לרדת לעומקם הן מבחינת הניסוח והן מבחינת הבנת "עיקר האמצאה", והשוואת הנ"ל ל"רעיון" של היזם.
1
חיפוש עצמי שאינו מקצועי ייעשה בדרך כלל לפי מילות מפתח ושיקול דעת אינטואיטיבי של היזם. ניתן ואף רצוי לבצע בדיקה כזו לפני שממשיכים לבדיקה מקצועית, כיוון שאם כבר מוצאים אמצאה זהה, אין טעם להמשיך בתהליך ולהוציא כסף לריק. אם לעומת זאת לא מוצאים תוצאה רלבנטית, אין זה אומר שחיפוש מקצועי לא יאתר תוצאה כזו, וזו בדיוק ההזדמנות לפנות לגורם מקצועי, כדי לא להתחיל תהליך של בניית סטארטאפ על פטנט של מישהו אחר רק כי אתם לא מצאתם אותו.
1
בתור התחלה, מומלץ לבצע את החיפוש הראשוני במנוע החיפוש הייחודי של גוגל-פטנטים (Google Patents). זהו אינו המנוע הרגיל של גוגל כגון ניהול קמפיין בגוגל, אלא מנוע פנימי הכולל מאגרי פטנטים ובקשות פטנט של עשרות מדינות, והוא נעשה בחינם.
1
בצע חיפוש כזה כאינדיקציה ראשונית בלבד, ותמיד מומלץ להיעזר בנושא זה בבעל מקצוע, לפני שממשיכים משם לבנות את הסטארטאפ.
אם מדובר באמצאה של אפליקציה, יש יסוד להניח שתוכלו למצוא הגנה לרעיון באמצעות פורמט זכויות יוצרים בינלאומי עליו תוכלו לקרוא בקישור.