//
כמעט כל סטארט אפ יוצא לדרך במסגרת שיתוף פעולה בין כמה אנשים – שותפים לרעיון, בני משפחה, חברים או כמה אנשים שהתאגדו יחד לשם כך. קבוצה זו היא הקבוצה המייסדת את הסטארט אפ, בין עם מדובר באפליקציה או בכל רעיון טכנולוגי אחר. כדי להבטיח שהכול יתקדם כשורה ולמנוע בעיות בהמשך, חשוב שהיזמים ינסחו יחד הסכם מייסדים לאפליקציה – מסמך שיסדיר עניינים רבים בעתיד וימנע אי הבנות וחיכוכים מיותרים.
קרא עודיריב קדם, עו"ד, נוטריון, דאטה אנליסט. למד תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, אסטרטגיה עסקית באוניברסיטת הארוורד, ובוגר ג'ון ברייס בהצטיינות. בעל ותק של יותר מ- 25 שנה בליווי משפטי של חברות היי-טק וסטארטאפים. מנטור באקסלרטורים של מיקרוסופט, AppleSeeds, ועוד. יועץ משפטי להאקטונים רבים. בעבר הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים, מרצה משפטי מנוסה בעולמות מאגרי מידע, בינה מלאכותית (AI), והמשפט המסחרי והטכנולוגי.
בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-
BAE Systems Rokar (weapons developement), Klirmark Capital (investments fund), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), Abloy (locks & door-cylinders), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Café-Café (chain of coffee shops), WeDev (software dev. house), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), ISM (safes technology), Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), Enquantum (cybersecurity software), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).
מוקדם ככל האפשר, אפילו עוד לפני הקמת החברה או המיזם בפועל. רבים תוהים מדוע יש לעשות זאת בכזו דחיפות.
זה הזמן לומר שני דברים: האחד – אין לדעת מה יקרה בעתיד, כיצד תשפיע העבודה המשותפת על כל אחד מהמייסדים ואיזה שינוי תפיסתי יתחולל בקרב חברי הקבוצה עם הזמן. השני – בבתי משפט בכל רחבי העולם, נמצאות עדויות חותכות לכך שגם החברים הטובים ביותר, גם בני המשפחה הקרובים ביותר, יכולים להסתכסך על רקע עסקי. הסדירו את הדברים מראש בצורה טובה ותדעו שחסכתם עוגמת נפש רבה מעצמכם ומהאנשים היקרים לכם.
החלטתם שהגיע הרגע לניסוח הסכם מייסדים לאפליקציה שלכם, בשיתוף כל הנוגעים בדבר? יפה מאוד. הצעד הראשון שעליכם לעשות הוא להבין שמדובר בהסכם הנוגע לחבורה המייסדת בלבד. הורדת הסכם גנרי מהאינטרנט וחתימה עליו או גיבוש של הסכם כללי שאינו קובע דבר למעשה, לא יעזור לכם ולא יקדם אתכם, ואף עלול לפגוע בכם.
גבשו את הסכם המייסדים בשיתוף כל חברי הקבוצה ושמעו מה יש לכל אחד מהם להגיד לתיאום ציפיות.
לאחר מכן יש לנסח את הסכם המייסדים באופן מקצועי, שבו ייכללו סוגיות רבות:
זהות הגוף מבחינה משפטית: האם זו תהיה חברה בע"מ, עמותה, שותפות או כל גוף מתאים אחר?
התפקיד ותחומי האחריות של כל אחד ממייסדי הסטארט-אפ
מה כל מייסד מביא עמו לסטארט-אפ
דרכי ניהול הסטארט-אפ
הצעדים שיינקטו נגד מי שלא יעמוד בחובותיו ובהתחייבויותיו כלפי הסטארט-אפ
הדרך לפרוש מהסטארט-אפ
התנהלות מול משקיעים והכנסת בעלי מניות נוספים
בחינת הצעות למכירת הפרויקט לגורם חיצוני.
הסוגיות שפורטו כאן הן כמובן רק חלק מהסוגיות שכדאי לכלול בהסכם שכזה, אך מעבר לסעיפים עצמם, חשוב לדבר על עניין אחד נוסף: שפת ההסכם. בכל הנוגע להסכם המייסדים, אין מקום לערפול ולחוסר בהירות. שכרו את שירותיו של עורך דין מנוסה ונסחו אתו הסכם שיותאם לאופי של קבוצת המייסדים ומטרות הסטארט-אפ, וינוסח כך שיהיה ברור לכולם, עד לפרט הקטן ביותר. בדרך זו תבטיחו לעצמכם ולמייסדים שלצדכם יציאה לדרך ברגל ימין.