//
עם ניסיון של מעל 20 שנה ברישום זכויות יוצרים והגנה על על זכויות יוצרים בבתי המשפט, בהענקת רישיונות שימוש וחוזים מגוונים, יש לנו את היכולת והידע לבחון את כל הדרכים שבהן יש לנקוט כדי לספק לך את ההגנה המתאימה לך בזכויות יוצרים ולספק לך את השקט הנפשי הדרוש להתקדם עסקית על היצירה או המיזם שלך.
רישום זכויות יוצרים באמצעות עורך דין זכויות יוצרים יאפשר לך בראש ובראשונה לגבש את זכויות הקניין הרוחני כשלך, לאכוף את הזכויות שלך בבית המשפט אם יהיה מי שיפר אותן, לספק מענה למשקיע המיזם/ סטארט אפ שלך כי הזכויות במיזם אכן שלך, וכן למנוע מאחרים לטעון כי הזכויות שלך הן בעצם…שלו.
בין אם יש לך אפליקציה, תוכנה, ספר, משחק או יצירה אחרת – רישום זכויות יוצרים באמצעות עורך דין לזכויות יוצרים הינו הצעד הראשון שעליך לנקוט. למידע נוסף התקשר.
קרא עודיריב קדם, עו"ד ונוטריון, בעל תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, בעל ותק של יותר מ- 20 שנה בייעוץ ובליווי משפטי של חברות היי-טק, סטארט-אפים ועסקים בינלאומיים, fמנטור באקסלרטורים כגון של מיקרוסופט ושל AppleSeeds, כיועץ משפטי להאקטונים רבים, ומי שהיה הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים.
בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-
Enquantum (cybersecurity software), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), Café-Café (chain of coffee shops), ISM (safes technology), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), BAE Systems Rokar (weapons developement), Abloy (locks & door-cylinders), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).
ההגנה על זכויות יוצרים חלה על יצירות מסוגים שונים לרבות יצירה אדריכלית, יצירה אמנותית (כגון צילום או פיסול), יצירה דרמטית (כגון מחזה או מחול), יצירה ספרותית (כגון אפליקציה, ספר, תכנית לימודים) ויצירה מוזיקלית. מכוח אמנות בינלאומיות לזכויות יוצרים תוקף בינלאומי.
לפי חוק זכויות יוצרים, היוצר הוא בעליו החוקי של התוצר שלו, ולכן הוא היחיד בעל הזכויות ליצירה והוא היחיד שיכול להתיר שימוש ביצירה שלו. החוק הזה נועד להגן על היוצר, ולכן הוא חוק חשוב ומהותי שיכול לשמש יוצרים רבים ולעזור להם לשמור על הדבר החשוב ביותר שלהם.
ישנם תוצרים שעליהם לא חלה ההגנה בשל זכויות היוצרים, גם אם היוצר חושב שאכן מגיע לו להחיל את חוק זכויות יוצרים על יצירתו, וגם אם השקיע בהם לא מעט זמן ומאמץ. בדרך כלל, תוצרים שאינם זכאים לזכויות יוצרים הם תוצרים שלא כוללים ביטוי ייחודי של היוצר, ושנחשבים "כלליים".
בין היתר, לא ניתן להחיל זכויות יוצרים על רעיון כללי. גם אם יש לכם רעיון לסדרה, לאפליקציה או לציור, כל עוד לא התחלתם ליישם אותו, הוא לא יהיה מוגן. ברגע שהרעיון קורם עור וגידים – למשל, אפליקציה שכתבתם לה קוד – ניתן יהיה להחיל זכות יוצרים. גם שיטת הביצוע של הרעיון לא תהיה מוגנת בזכויות יוצרים; לצורך העניין, אם הכנתם תבשיל חדש, המתכון לא יהיה מוגן. לעומת זאת, אם צילמתם סרטון בו אתם מכינים את התבשיל שלכם, הסרטון עצמו יהיה מוגן בזכויות יוצרים.
תוצרים נוספים שאינם מוגנים בזכויות יוצרים הם עובדות, נתונים, מושגים מתמטיים, חדשות (אך כן תחול זכות יוצרים על מאמר דעה). כמובן, אם יש ספק, מומלץ לפנות לעורך דין זכויות יוצרים; גם אם אתם חושבים שלפי החוק לא ניתן להגן על התוצר שלכם בזכויות יוצרים, יכול להיות שעורך דין יכול לעזור לכם להבין כיצד להגן על היצירה שלכם בצורה הטובה ביותר.
ברגע שיש לכם copyrights על היצירה, אתם תוכלו למנוע הפרת זכויות, ולמנוע פעולות אסורות ביצירה ללא אישורכם. הפעולות האלו מגוונות – למשל, אסור להעתיק את התוצר שלכם כל עוד הוא לא נמצא במקום פומבי וקבוע. אסור להכין עותק של היצירה, לשכפל אותה, ליצור מודל לפי היצירה שלכם וכדומה. אם אתם חושדים שמישהו הפר את זכויות היוצרים שלכם ויצר תוצר הדומה באופן מחשיד לתוצר שלכם, ואם אתם מצליחים להוכיח כי למפר הזכויות הייתה גישה ליצירה שלכם, תוכלו לזכות בטיעון של הפרת זכויות.
כמו כן, אסור יהיה לפרסם את היצירה שטרם פורסמה, להשכיר את היצירה, וכן להציג אותה באופן פומבי כל עוד אינה ציבורית; למשל, אסור יהיה להשמיע או להציג את היצירה באופן ציבורי – כמו להשמיע שיר או להציג הצגה – כל עוד היא אינה ציבורית בעצמה. כמובן, אסור לעבד או לתרגם את היצירה, כל עוד לא התקבל אישור לכך.
הפרה של זכויות יוצרים לצורך מסחר או לצורך הפקה של רווח כספי היא עבירה פלילית בישראל, ודינה מאסר. במקרה שהצלחתם, בסיוע עורך דין או בלעדיו, להוכיח כי אכן הייתה הפרת זכויות, תהיו זכאים לפיצויים משני סוגים – הסוג הראשון הוא על הפרת הזכויות, והסוג השני הוא הנזק שנוצר בעקבות הפרה זו.
שימו לב, על אף האיסורים האלו, חשוב לדעת שחוק זכויות יוצרים יכול להיות גמיש במידה מסוימת, וישנם מקרים בהם ניתן לעשות שימוש ביצירה המוגנת בחוק גם ללא אישור היוצר, אך תוך מתן קרדיט. למשל, אם פרסמתם ספר, ומבקר ספרים פרסם ציטוט קצר מהיצירה, השימוש הזה נחשב שימוש הוגן. במילים אחרות, ישנו תחום אפור בכל הנוגע לחוק זכויות יוצרים והפרת זכויות יוצרים, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין זכויות יוצרים במידה ואתם חושבים כי התרחשה הפרה של זכויותיכם.
הצורך ברישום זכויות יוצרים נובע משתי סיבות – מהותית ופרוצדורלית;
כדי שהרישום יהווה ראיה תקפה בבית משפט על היצירה המוגנת, היוצר שלה, ומועד יצירתה כנגד מפרי זכויות יוצרים.
כדי לשמור את זכויות היוצרים ביצירות נגזרות באשר כל יצירה שנעשית על בסיס היצירה הרשומה הינה זכות או למצער הפרה של בעל זכות היוצרים ביצירה הרשומה.
הרישום יכול שייעשה אצל רשם זכויות יוצרים במדינה בה קיים כזה רשם (כגון בארה"ב או בסין. אין בישראל רשם זכויות יוצרים) או במרשם פורמלי אחר כגון אצל נוטריון באמצעות פורמט זכויות יוצרים בינלאומי שגם ערוך היטב מבחינה משפטית. החיסרון של רישום זכויות יוצרים אצל רשם זכויות יוצרים בחו"ל הינו משך הזמן וחוסר הוודאות המלווים הליך רישום זה לעומת פורמט זכויות יוצרים בינלאומי אצל נוטריון.
כמשרד עורכי דין ונוטריון העוסק בענייני טכנולוגיה, אפליקציות וקניין רוחני, משרדנו מספק יעוץ וליווי משפטי על ידי עורך דין זכויות יוצרים לרישום זכויות היוצרים אצל רשם זכויות היוצרים בארה"ב ובניסוח פורמט זכויות בינלאומיים, וכן בהגנה על זכויות יוצרים בבתי המשפט.